Skip to main content

Continuous Delivery voor mobile banking


Hoe combineer je een snel evoluerende mobiele applicatie met een redelijk statische banking back-end om toch een continuous delivery model na te streven? Dit was de vraag die we in deze case samen met Argenta hebben opgelost. Terwijl we dit deden heeft de bestaande app met zijn beperkte functionaliteiten een volledige make-over gekregen.

mobile banking app

Uitdaging

2019 is het jaar waarin het grootste aantal bancaire transacties via een mobiele applicatie zullen verlopen. Voor we aan deze opdracht begonnen, beschikte Argenta reeds over een applicatie die enkel de basis functionaliteiten ondersteunde. Daardoor werd er ingezet op een complete make-over van hun applicatie. Om dit te realiseren moest er een brug gebouwd tussen een uiterst dynamische mobiele applicatie en een eerder statische banking back-end. Daarnaast moest ook het vraagstuk rond continuous delivery op een efficiĆ«nte manier opgelost worden.

Hoe je voldoende en stabiele testen voorziet voor een mobiele applicatie die bij elke nieuwe update gereleased kan worden, was een pittige noot om te kraken. Door zowel een on-site als cloud device farm te gebruiken, zijn we hierin geslaagd.

Oplossing

Om de brug te vormen tussen de native iOS en Android applicaties en de achterliggende banking core applicaties, werd er volop ingezet op een microservice architectuur. Op die manier konden we een set van services voorzien die op maat gemaakt werden van de mobiele applicatie. Dit liet ons ook toe om sneller te kunnen schakelen en nieuwe functionaliteiten snel en efficient mee op te nemen in de apps.

Tijdens de uitvoering van dit project waren we vanuit Refleqt vooral betrokken bij het uitwerken van een succesvolle test aanpak, met een grote nadruk op automatisatie. Dit deden we door eerst en vooral de microservices te valideren met behulp van Cucumber en Swagger. Daarnaast hebben we een ideale mix gezocht tussen een on-site device farm en het gebruik van BrowserStack die dezelfde functionaliteiten aanbieden. Met behulp van het Appium framework konden we zo ook de mobiele applicaties zelf valideren. Al deze testen werden mee opgenomen in onze continuous delivery pipeline om zo snel mogelijk feedback te kunnen geven naar het development team en onze klant.

Test automation zonder controle te hebben over je eigen test data, makkelijk is iets anders. Door heel nauw samen te werken met de klant, konden we toch de juiste data voorzien om een zo groot mogelijke coverage te behalen.